Fuchs Cassida Grease RLS 2 (0,38kg)
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Smary do urządzeń przemysłu spożywczego
Shell Cassida Grease RLS to produkty opracowane
specjalnie do smarowania urządzeń stosowanych w procesach wytwarzania i
pakowania żywności i napojów.
Stanowią one mieszaninę syntetycznego oleju
bazowego (PAO) zagęszczonego kompleksowym mydłem glinowym i starannie dobranych,
nietoksycznych dodatków uszlachetniających.
Zarejestrowane przez NSF (Klasa H1) do użycia w miejscach, gdzie istnieje możliwość kontaktu środka smarnego z żywnością. Produkty te spełniają wytyczne (1998) oraz były wcześniej autoryzowane przez US Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service (USDA FSIS) w grupie H1 (środki smarne dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością) i są umieszczone w Miscellaneous Publication No 1419 “List of Proprietary Substances and Nonfood Compounds”.
Zawierają wyłącznie substancje zatwierdzone przez US 21 CFR 178.3570, 178.3620 i 182 do użycia w środkach smarnych dopuszczonych do incydentalnego kontaktu z żywnością.
Zastosowanie
Shell Cassida
Grease RLS 00 / RLS 0
- Lekko obciążone przekładnie.
- Automatyczne
układy centralnego smarowania.
Shell Cassida Grease RLS 1 / RLS 2
- Łożyska
toczne i ślizgowe.
- Złączki i przeguby poddane działaniu otoczenia.
-
Automatyczne układy centralnego smarowania.
Shell Cassida RLS 1 zalecany jest do układów
centralnego smarowania Lincoln.
Shell Cassida RLS 2 dostępny jest również w
aerozolu.
Cechy eksploatacyjne
- Smary
Shell Cassida Grease RLS odznaczają się długą żywotnością.
- Doskonała
odporność na wymywanie wodą, zapewnia trwałą ochronę nawet w obecności dużych
ilości wody.
- Znakomita odporność na utlenianie oraz stabilność
mechaniczna. Odporność na tworzenie wysokotemperaturowych osadów oraz zachowanie
konsystencji, redukując wycieki.
- Efektywne zabezpieczenie przed korozją.
- Neutralny zapach i smak.
- Doskonała przyczepność. Redukcja strat
smaru wpływająca na zmniejszenie zużycia smaru.
Oddziaływanie na uszczelki
Brak
ujemnego oddziaływania na powszechnie stosowane w urządzeniach przemysłu
spożywczego elastomery, uszczelki i farby.
Dopuszczenia
David Brown – do
przekładni,
FMC (NLGI 00) do zamykania puszek.
Angelus (NLGI 0/2) do
zamykania puszek.
Syntetyczne środki smarne
- Nie
zawierają żadnych produktów naturalnych pochodzenia zwierzęcego ani organizmów
modyfikowanych genetycznie (GMO).
- Mogą być stosowane w procesie
przygotowywania żywności wegetariańskiej.
- Biostatyczne: nie powodują
wzrostu bakterii ani grzybów.
Specyfikacje i certyfikaty
NSF
H1, Kosher, Halal
SVGW (Swiss Water and Gas Authority)
Zakres temperatur pracy
RLS 00:
-45°C do 100°C (krótko do 120°C)
RLS 0: -40°C do 100°C (krótko do 120°C)
RLS 1: -40°C do 120°C (krótko do 140°C)
RLS 2: -35°C do 120°C (krótko do
140°C)
Incydentalny kontakt z żywnością
Zarejestrowane przez NSF (Klasa H1), spełniają wytyczne USDA H1
(1998) dla środków smarnych do użycia w miejscach, gdzie potencjalnie możliwy
jest kontakt z żywnością.
Zawierają wyłącznie substancje zatwierdzone przez
US FDA 21 CFR 178.3570 i 178.3620 oraz tych ogólnie uznawanych za bezpieczne (US
21 CRF 182) do użycia w środkach smarnych dopuszczonych do incydentalnego
kontaktu z żywnością.
Aby spełnić wymagania US 21 CFR 178.3570 należy unikać
kontaktu z żywnością tam gdzie jest to możliwe. W przypadku incydentalnego
kontaktu, stężenie środka smarnego nie może przekraczać 10 ppm (10 mg na
kilogram żywności).
W przypadkach gdy prawo lokalne nie określa maksymalnego
stężenia, Shell zaleca stosowanie tego samego limitu 10 ppm. Do tej zawartości
środki smarne z grupy H1 nie wpływają na smak, zapach ani kolor produkowanej
żywności, jak też nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia.
Zgodnie z najlepszą
praktyką produkcyjną, należy użyć najmniejszą ilość środka smarnego niezbędną
dla zapewnienia właściwego smarowania urządzeń. W przypadku wykrycia w żywności
nadmiernej ilości środka smarnego, należy podjąć odpowiednie działania
korygujące.
Zdrowie i bezpieczeństwo
Na
podstawie dostępnych informacji, Shell Cassida Grease RLS nie powinny stwarzać
zagrożenia dla zdrowia lub bezpieczeństwa, jeśli używa się ich w odpowiedni
sposób oraz przy zachowaniu higieny.
Jak w przypadku wszystkich środków
smarnych, należy unikać powtarzającego się lub długotrwałego kontaktu ze skórą.
Więcej informacji na temat zdrowia i bezpieczeństwa można znaleźć w karcie
danych bezpieczeństwa produktu.
Transport i magazynowanie
Wszystkie produkty do kontaktu z żywnością
- z rodziny Shell Cassida
należy przechowywać oddzielnie, z dala od bezpośredniego działania promieni
słonecznych lub innych źródeł ciepła,
- z dala od innych środków smarnych,
substancji chemicznych i żywności. Przechowywać w temperaturze pomiędzy 0°C i
40°C.
- Należy przestrzegać, aby dostarczone produkty z rodziny Shell
Cassida posiadały nienaruszone fabryczne zabezpieczenie oraz zanotować datę
zerwania plomby.
- Przed otwarciem pojemnika upewnić się, że powierzchnia
wokół zamknięcia jest czysta. Zaleca się, aby czyścić ją za pomocą Cassida PL
lub Cassida Flushing Fluid lub wody pitnej.
Ochrona środowiska
Przepracowany smar oraz puste
opakowania oddać do autoryzowanej firmy utylizacji odpadów. Nie wyrzucać do
ścieków, gleby ani wód powierzchniowych.
Typowe własności fizyczne
Shell Cassida Grease |
RLS 00 |
RLS 0 |
RLS 1 |
RLS 2 | |||||
Nr rejestracji NSF H1 |
92551 |
119920 |
92552 |
92553 | |||||
Wygląd |
Gładka pasta w kolorze jasno żółtym | ||||||||
Zagęszczacz |
Al/complex | ||||||||
Penetracja w 25°C 0,1 mm |
ISO 2137 |
400-430 |
355-385 |
310-340 |
265-295 | ||||
Konsystencja wg NLGI |
DIN 51 818 |
00 |
0 |
1 |
2 | ||||
Lepkość kinematyczna w 40°C (olej bazowy) mm2/s |
ISO 3104 |
100 |
150 |
150 |
150 | ||||
Lepkość kinematyczna w 100°C (olej bazowy) mm2/s (obliczona) |
ISO 3104 |
13,4 |
18,0 |
18,0 |
18,0 | ||||
Temperatura kroplenia °C |
ISO 2176 |
>200 |
>240 |
>240 |
>240 | ||||
Zakres temperatur pracy °C |
-45 do +100 |
-40 do +100 |
-40 do +120 |
-35 do 120 | |||||
Górna granica pracy (krótko) °C |
do +120 |
do +120 |
do +140 |
do +140 | |||||
Spełnianie standardów |
DIN 51 502 ISO 6743/9 |
GP HC 00 G-40 L-XDCEA 00 |
GP HC 0 G-40 L-XDCEA 0 |
KP HC 1 K-40 L- XDCEA 1 |
KP HC 2 K-30 L- XCCEA 2 | ||||
Klasyfikacja SDR/ADR |
- |
- |
- |
2/5 F (spray) | |||||
Numer UN |
- |
- |
- |
1950 (Spray) |